Alsó végtagi ér-doppler

Alattomosan kezdődő érbetegségek!

Ritka az olyan ember, akinek a közeli vagy távoli környezetében ne lenne olyan beteg, akit ne ért volna már szívinfarktus vagy agyérgörcs. Valószínűleg mindenki tudja, hogy e két betegség hátterében érszűkület tételezhető fel. Ez így van, de kevesen gondolnak arra, hogy ahogyan az agyban és a szívben kialakulhat az érszűkület, ugyanúgy kialakulhat az alsó végtagokban is.

 

Szövegdoboz:  Testünk egy egységes egész, ha a nyaki/agyi, illetve a szívkoszorúereken elváltozások vannak, akkor nagy valószínűséggel az alsó végtagokon is lehetnek hasonló elváltozások, vagy fordítva.

Tehát, ha időben felismerjük a nyaki vagy az alsó végtagi érszűkületet, és azt időben kezeljük, akkor egy esetleges agyérgörcs vagy egy alsó végtagi érelzáródás nagy valószínűséggel megelőzhető.

Az alsó végtagi érszűkület sokszor nehezen felismerhető, a beteget gyakran hónapokon, éveken keresztül gerinc-, derék, vagy akár térd-, bokaízületi betegségként kezelik, holott egy egyszerű ultrahang vizsgálattal mindez kideríthető.

 

 

 

Az alsó végtagi érszűkület gyakori előfordulása miatt népbetegségnek számít, lényege, hogy a végtag vérellátását biztosító verőerek, azaz artériák falán belül lerakódó koleszterin fokozatosan beszűkíti a véráram útját. Eleinte ez nem okoz panaszt, de később kisebb fizikai terhelés hatására is megjelennek a panaszok. Pl. séta közben jelentkező lábikragörcs vagy izomlázhoz hasonló combfájdalom, ami néhány perc pihenés után elmúlik. A séta folytatásakor azonban a fájdalom ismét jelentkezik. A beteg gyakran hűvösnek érzi a lábát, zsibbadásra panaszkodik, esetleg a végtag bőre sápadtabb, szárazabb, súlyosabb esetben lilásan elszíneződött. Nem ritka az éjszaka jelentkező fájdalom vagy az, hogy a beteg a kínjait úgy enyhíti, hogy lábát lógatja, ezért éjszaka gyakran ülve alszik.

Hasonló fájdalmak jelentkeznek gerinc- és ízületi megbetegedések esetén is, ezért a betegek egy része eleinte reumatológiai szakrendelésre kerül.

Kockázati tényező az erős dohányzás, a magas vérnyomás, a cukorbetegség, és a túlsúly. Minden 60 év fölötti embernek ajánlott a nyaki doppler és az alsó végtagi ultrahang vizsgálat, de ha cukorbeteg vagy évek óta magas vérnyomásos, akár már 40 éves kortól ajánlatos a vizsgálat. Fontos tudni, hogy ha a panaszok megjelenése előtt egy szűrővizsgálat alkalmával sikerül kideríteni a szűkület, akkor sok bajtól kíméli meg magát.

 

Dr. José Manuel Coelho Rosa ideggyógyász főorvos, neuro-szonológus, egészségügyi szakmenedzser

Elérhetőségeim: 4024 Debrecen, Blaháné utca 7., fsz. 1. Tel.: 06 20 285-7128 E-mail: ideggyogyasz@citromail.hu