Doppler vizsgálat

A doppler-vizsgálat egy ultrahangos képalkotó eljárás, mely káros hatásoktól mentes, segítségével gyorsan és pontosan lehet az ereket és a lágyszöveteket (pl.pajzsmirigy) vizsgálni. Alkalmazásával számos betegség diagnosztizálható, illetve kizárható.

A doppler szűrővizsgálatként is ajánlható, főleg a sok kockázati tényezővel (magas vérnyomás, magas koleszterinszint, cukorbetegség, dohányzás, mértéktelen alkoholfogyasztás, fizikai aktivitás hiánya, nem megfelelő étrend, elhízás, stressz, szívbetegségek, szívkoszorú és egyéb érbetegségek, előző stroke, magas életkor) rendelkező 40 év fölötti egyéneknél.

Ha időben felismerjük a nyaki érszűkületet (ez pedig minden egészségügyi kockázattal rendelkező egyénre fokozottan érvényes!), és azt megfelelően kezeljük, akkor egy esetleges agyérgörcs nagy valószínűséggel megelőzhető.

A carotis doppler-vizsgálat a nyakban futó, és a központi idegrendszert ellátó nagyerek állapotának vizsgálatára nyújt lehetőséget, és így az érelmeszesedés már korai szakaszában felismerhető. Ilyenkor az érfal belsejében felrakódások keletkeznek. Először kásaszerű, majd elmeszesedő lerakódások akadályozzák a szervek vérellátását, és ez szívinfarktust, ill. agyérgörcsöt okozhatnak

A doppleren való részvétel eldöntésében jó segítséget nyújtanak az alábbi szempontok. Olvassa el figyelmesen, hogy beletartozik-e az alábbi csoportok valamelyikébe.

Dr. José Rosa – Magánrendelés: Debrecen, Blaháné utca 7., fsz. 1., tel.: 06 20 285-7128