Nyirokmasszázs

A nyirokrendszer

 

nyirok
Forrás: http://www.dreamstime.com

A nyirokrendszer az immunrendszer része. Fő feladata a fertőzések és a betegségek, köztük a daganatos megbetegedések elleni védelem.


Nyirokmasszázs


Rengeteg méreganyaggal terheljük meg a szervezetünket, amelyek lerakódnak a szervezetünkben, leterhelik az immunrendszerünket és megbetegszünk. A táplálékkal elfogyasztott tartósítószerek, vegyszerek, cukrok, só, hús és egyéb méreganyagok felhalmozódnak a szervezetünkben. Amikor a testünk valamely részén gyulladások, sérülések, vagy egyéb okok miatt a nyirokáramlás nem megfelelő, gátolt az elfolyás, nyirokpangás keletkezik, a salakanyagok nem tudnak eltávozni, az érintett testrész megduzzad, és a bőr fényesen kifeszül.
A nyirokmasszázs (folyadékelvezetés, víztelenítés) javítja a nyirokelfolyást, azaz helyreállítja a nyirokáramlást. Rendszeres alkalmazása megszünteti a szöveti nyirokpangást, aktiválja az immunrendszert, serkenti a salakanyagok elszállítását, így hozzájárul a sejtek és a szövetek regenerálódásához, csökkenti a gyulladáskészséget, elősegíti meglevő gyulladások, sebek gyógyulását. Az erős immunrendszer bázisát a jó nyirokáramlás és a nyirokcsomók helyes működése képezi. A nyirokcsomó a szervezet első védelmi vonala, védőbástyája, így fontos hogy megfelelően tudja feladatát ellátni.
A nyirokmasszázs ma már tudományosan bebizonyított és elismert eljárás. A módszert dr. Emil Vodder dán biológus fejlesztette ki, miután észrevette, hogy a nyirokcsomók és nyirokvezetékek masszázsa következtében a test bizonyos területein kialakult fájdalmas duzzanatok csökkennek.
A nyirokrendszer a szövetekben termelődő nyiroknak a szállítására, részben pedig a fehérvérsejtek termelésére szolgál. A nyirokhajszálerekből, nyiroktörzsekből és nyirokszervekből álló nyirokedényrendszerben nem található izmos szerv (mint a szív) mely a nyirok áramlását fenntartaná, mozgását más tényezők befolyásolják (pl.: az izmok nyomó hatása és a rekeszmozgás).
A nyirokkeringés feladata a vérpályán belüli és kívüli folyamat közötti egyensúly megtartása. Ha ez felborul a sejt közötti folyadék túlsúlyban lesz, ödéma pangás keletkezik. A nyirokmasszázs alkalmazásakor a kötőszöveti folyadékra hatunk. A vérnél visszaszívás történik, a nyiroknál továbbtolás.

A nyirokmasszázs hatásai:

A nyirokmasszázs javallatai:

A nyirokmasszázs ellenjavallatai:

Relatív ellenjavallat:

Forrás: internet.

Dr. José Manuel Coelho Rosa ideggyógyász főorvos, neuro-szonológus, egészségügyi szakmenedzser

Elérhetőségeim: 4024 Debrecen, Blaháné utca 7., fsz. 1. Tel.: 06 20 285-7128 E-mail: ideggyogyasz@citromail.hu