Szürővizsgálatok jelentősége

Néhány szót tájékoztatásul a szűrővizsgálatok jelentőségéről

Amennyiben kis súlyú vagy koraszülött volt a gyermeke, a legújabb kutatások szerint, nagyobb az esély arra, hogy már fiatal korban az áltagosnál magasabb legyen a vérnyomása, illetve a vércukor értéke.

Ezért ezekben az esetekben célszerű lenne már gyermekkorban is nagyobb gyakorisággal a vérnyomást mérni, és laborvizsgálatot végeztetni.

Aki túlsúlyos vagy kövér, keveset mozog (civilizációs ártalmak!), és semmiképpen nem tud lefogyni, akkor legalább rendszeresen keresse fel kezelőorvosát vérnyomásmérés, laborellenőrzés (cukor, koleszterin, stb.) végett. Egyéb rizikófaktorok (dohányzás, alkoholizmus, stb.) esetén még fokozottabban indokolt a fenti szűrés.

Vérnyomásmérés indokolt 3 havonta, laborvizsgálat évente. Az évenkénti szemészeti (szemfenéki vizsgálat), valamint EKG-vizsgálat elvégzése szűrés szempontjából is fontos.

A rizikófaktorokkal rendelkező 45-50 év fölött betegeknél, ha hosszas járás közben megfájdulnak az alsó végtagok, akkor alsóvégtagér-vizsgálat elvégzése indokolt érszűkület keresése céljából.

További kérdések esetén keressen fel.

Dr. José Manuel Coelho Rosa ideggyógyász főorvos, neuro-szonológus, egészségügyi szakmenedzser

Elérhetőségeim: 4024 Debrecen, Blaháné utca 7., fsz. 1. Tel.: 06 20 285-7128 E-mail: ideggyogyasz@citromail.hu